Umrl redni član IAS prof. dr. Boris Žemva

Sporočamo žalostno vest, da se je poslovil ustanovni in redni član Inženirske akademije Slovenije, bivši član Izvršnega odbora in predstojnik znanstvenoraziskovalnega razreda, prof. dr. Boris Žemva.

Objavljamo nekrolog za našega priljubljenega sodelavca.

Dragi Boris!

Na žalost je prišel čas, ko se moramo od tebe, mnogo prezgodaj, za vedno posloviti. Poslavljamo se od prijaznega in iskrenega človeka, ki si je v življenju postavil visoke znanstvene in strokovne cilje in hkrati živel polno in mirno življenje s svojo družino in s prijatelji.

Prof. dr. Boris Žemva se je rodil leta 1940 v Ljubljani. Leta 1964 je diplomiral, 1968 magistriral in leta 1971 doktoriral iz kemije na FNT Univerze v Ljubljani. Leta 1983 je diplomiral še iz ekonomije (tehnična smer) na Visoki ekonomsko-komercialni šoli Univerze v Mariboru.

Preko 50 let je deloval na Institutu Jožef Stefan, od 1983 do 2006 je bil vodja Odseka za anorgansko kemijo in tehnologijo in od 2012 do 2020 pa tudi prodekan Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana. Od 1985 je bil redni profesor za anorgansko kemijo na FKKT Univerze v Ljubljani in od 2013 zaslužni znanstvenik Instituta Jožefa Stefana.

Skoraj pet desetletij svojega raziskovanja je  deloval na področju anorganske kemije fluora, posebej na področju kemije žlahtnih plinov in visoko-energijskih oksidantov ter koordinacijskih spojin z neobičajnimi ligandi. Na tem področju se uvršča v sam svetovni vrh in spada v maloštevilno, izbrano peščico raziskovalcev, ki so premaknili meje znanja na tem eksperimentalno izredno zahtevnem področju kemije na izjemno visoko raven. Najlepšo oceno o njegovem eksperimentalnem delu je podal prof. Neil Bartlett, odkritelj kemije žlahtnih plinov in eden najvidnejših anorganskih kemikov dvajsetega stoletja, ki je o njem zapisal: »I do not exaggerate when I record that he set the standards for high quality experimental work in fluorine chemistry at Berkeley.«

Med številnimi raziskovalnimi dosežki prof. Žemve so posebej pomembne raziskave najmočnejših znanih kemijskih oksidantov, dosežki na področju kemije žlahtnih plinov (zaslužen je za razvoj koordinacijske kemije binarnih fluoridov žlahtnih plinov XeF2, XeF4, in KrF2) in sinteza fluoriranih materialov, ki so bili uporabljeni v številnih industrijskih aplikacijah. Prof. Žemva je objavil 165 izvirnih znanstvenih člankov in prispevkov, citiranih preko 2500-krat in s h-indeksom 27, pri čemer v bazi Web of Science niso zabeleženi citati v nekoliko starejših monografijah in enciklopedijah. Delo prof. Žemve je citirano v vrsti strokovnih monografij in enciklopedij, ki obravnavajo anorgansko kemijo, kemijo posameznih elementov ali skupin elementov. Vpliv osnovnih raziskav prof. Žemve pa se najlepše kaže preko njihove vključenosti in citiranosti v modernih učbenikih anorganske kemije. Kljub fundamentalni naravi pa je bilo raziskovalno delo Borisa Žemve zanimivo za slovensko in tujo industrijo. Na to kažejo številna vabljena predavanja v razvojnih oddelkih podjetij, kot so na primer 3M, Asahi Glass in BASF. V laboratoriju prof. Žemve razviti pristop k obdelavi površine zelo gostega polietilena, za izdelovanje avtomobilskih rezervoarjev za gorivo, je firma BASF zaščitila z mednarodnim patentom v 43 državah po vsem svetu.

Njegovi raziskovalni rezultati in dosežki se uvrščajo v sam svetovni vrh, kar potrjujejo tudi prestižne domače in mednarodne nagrade:

• Zoisova nagrada za življenjsko delo, 2011,

• Kidričeva nagrada, 1989,

• Odlični v znanosti, 2015, Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije,

• Ambasador Republike Slovenije v znanosti, 2001,

• ACS Award for Creative Work in Fluorine Chemistry,2006, American Chemical Society, ZDA,

• Visiting Miller Research Professorship, 1993, Miller Institute for Basic Research in Science,   University of California, Berkeley, ZDA,

• Humboldt Research Award, 1999, Alexander von Humboldt-Stiftung, Nemčija.

Boris Žemva je bil ustanovni član Inženirske akademije Slovenije in njen redni član od leta 1996. Od 2010 je bil član European Academy of Sciences, Liege, Belgija. Znanstvenoraziskovalno delo je Boris opravljal odlično, predano in z odgovornim odnosom do svojih sodelavcev, študentov in vrhunskih znanstvenikov s celega sveta, s katerimi je sodeloval in prijateljeval. Sodelavci in prijatelji smo ga občudovali in imeli radi zaradi njegove izjemne dostopnosti, prijaznosti in spoštljivega odnosa. Močno ga bomo pogrešali.

Iskreno in globoko sožalje izrekam vsem, ki ste ga imeli radi.

Dragi naš Boris, počivaj v miru.

Venčeslav Kaučič, Ljubljana 6. 11. 2023

Prof. dr. Boris Žemva (1940 - 2023)

Previous
Previous

Posnetek posveta o inovacijskem in tehnološkem managementu

Next
Next

Poročilo o posvetu o inovacijskem in tehnološkem managementu