Umrl častni član prof. Zvonko Fazarinc

Zapustil nas je prof. dr. Zvonko Fazarinc, častni član Inženirske akademije Slovenije (IAS). Častni član IAS je postal leta 2021.

Prof. Zvonko Fazarinc je bil inovator in izumitelj. Po doktoratu na Univerzi Stanford se je zaposlil v podjetju Billa Hewletta in Davida Packarda in tam vodil raziskovalni laboratorij. Predaval je določena področja fizike in elektrotehnike na elektrotehničnem oddelku Univerze Stanford.

V Hewlett – Packardovem podjetju je od leta 1972 posredno ali neposredno vodil številne raziskovalne projekte z medicinskega, analitskega, komunikacijskega in sistemskega področja. V času, ko je bil dve leti znanstveni sodelavec podpredsednika firme za Evropo v Ženevi, je na skoraj stotih evropskih univerzah predaval o uporabi računalniške tehnologije pri študiju oz. podajanju določenih znanstvenih vsebin. Zadnja leta je delal kot znanstveni svetnik podpredsednika za raziskovalno in razvojno dejavnost Hewlwtt – Packarda.

Za nenehno skrb za povezovanje s slovenskimi strokovnjaki pa je prejel tudi naziv Ambasador Republike Slovenije v znanosti.

V Sloveniji in ZDA je imel mnogo prijateljev in občudovalcev.

Njegov spomin bomo počastili na slavnostni podelitvi listin IAS in na posebni žalni seji IAS, ki bo predvidoma jeseni, ob obisku njegove hčere Bojane Fazarinc v Sloveniji.

Vabimo vas k ogledu kratkega nekajminutnega predstavitvenega filma o prof. Fazarincu:

Presenting dr. Zvonko Fazarinc

Prof. Zvonko Fazarinc

Previous
Previous

Inženirska akademija Slovenije v svoje vrste uradno sprejela 31 uglednih strokovnjakov in strokovnjakinj

Next
Next

Umrl častni član IAS prof. Dušan Petrač