Inženirska akademija Slovenije

Slovenian Academy of Engineering


 

Dogodki

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
 

Članek o dr. Francetu Rodetu objavljen v DeluDelo je v tiskani verziji objavilo članek o častnem članu dr. Francetu Rodetu 1. junija 2017. Sedaj je članek na voljo tudi v spletni verziji: 

www.delo.si/znanje/znanost/nasi-inzenirji-si-zasluzijo-vec-posluha.html 
 

Umrl dr. France Rode

 

Z žalostjo sporočamo, da je le nekaj dni po slavnostni podelitvi naziva častni član IAS na svojem domu v Kaliforniji umrl dr. France Rode

 

Inženirska akademija Slovenije je z njegovo  smrtjo veliko prezgodaj izgubila častnega člana in vrhunskega inženirja svetovnega ugleda. Dr. France Rode je bil slovenski izumitelj z več pomembnimi patenti, ki so pomembno vplivali na svet kot ga poznamo danes. Bil je med vodilnimi ustvarjalci  prvega žepnega kalkulatorja  (HP 35) oz. računalnika na svetu in elektronske kartice ( RF ID) za izdelavo elektronskih ključavnic in varnostnih naprav. Vodil je projekt za slepo pristajanje letal na podlagi GPS (Global Positioning System). Z idejo, da se GPS vgradi v mobilni telefon, je leta 1999 še z dvema kolegoma ustanovil podjetje eRide Inc. ter izdelal integrirana vezja, ki se še danes uporabljajo za navigacijo v telefonih in avtomobilih. Leta 2008 se je upokojil.

 

Dr. France Rode je eden izmed najpomembnejših slovenskih inženirjev, ki je s svojim delom tudi znatno pripomogel k vzponu znamenite Silicijeve doline.

 

Njegovi soprogi in obema hčerkama ob nenadomestljivi izgubi izrekamo iskreno sožalje.

 

 Predsedstvo
 
 

Predsednik RS sprejel častnega člana IAS


Ljubljana, 2. junija 2017

Predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor je sprejel novega častnega člana Inženirske akademije Slovenije dr. Franceta Rodeta, njegovo ženo Mijo Rode ter predsednika IAS prof. dr. Staneta Pejovnika na pogovor v svoj urad.

Srečanje je bilo zelo prijetno, je povedal naš novi častni član. 
foto: Nebojša Tejić / STA

 
 

Sporočilo za javnost

 

 

Brdo pri Kranju, 29. 5. 2017 - INŽENIRSKA AKADEMIJA SLOVENIJE je deseto obletnico delovanja kot samostojna organizacija, ki združuje vrhunske strokovnjake s področja tehniških ved in tehnološkega razvoja, obeležila s slovesnostjo ter podelitvijo članskih listin petim novim rednim članom, šestim novim izrednim članom ter novemu častnemu članu.

Novi redni člani so postali prof. dr. Anton Bergant, prof.dr. Matjaž Mikoš, dr. Mark Pleško, prof. dr. Marko Topič ter mag. Rok Uršič. Novi izredni člani pa so postali prof. dr. Denis Đonlagić, prof. dr. Spomenka Kobe, prof. dr. Boris Orel, dr. Boštjan Podobnik, prof. dr. Janez Trontelj in prof. dr. Blaž Zupan. Nov častni član akademije je postal dr. France Rode.  

 

V nagovoru je predsednik Inženirske akademije Slovenije prof. dr. Stane Pejovnik povedal, da se je v desetih letih po sprejetju zakona o Inženirski akademiji Slovenije akademija dobro uveljavila. Naštel je nekaj največjih dosežkov akademije v zadnjih letih. Poudaril je: »Pomembna naloga IAS je izboljšanje statusa in vloge tehnične inteligence v družbi s poudarkom na uveljavitvi inženirstva.« Poudaril je še pomembnost kakovostnega izobraževanja, inovacijskega sistema ter povezanosti znanosti z industrijo ter vlogo IAS pri doseganju teh ciljev.

 

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Maja Makovec Brenčič se je opravičila, ker zaradi izrednega zasedanja vlade ni mogla imeti svojega govora. V njenem imenu je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport predstavljal državni sekretar dr. Tomaž Boh, ki je poudaril pomembnost Inženirske akademije Slovenije, da deluje kot povezovalni člen med raziskovalnimi in izobraževalnimi inštitucijami ter gospodarstvom in državo. IAS se je zahvalil za delo s prenosom znanj izkušenih inženirjev na mlajše generacije. Nagovor je sklenil s čestitkami novo sprejetim članom ter dobrimi željami Inženirski akademiji Slovenije za nadaljnje delo.

 

Novoizvoljeni častni član dr. France Rode, izumitelj prvega žepnega kalkulatorja na svetu, se je zahvalil za članstvo v akademiji in na kratko opisal svojo življenjsko pot, predvsem svojo izumiteljsko plat pri podjetju HP (Hewlett-Packard) in kasneje.

 

Prisotne je nagovoril tudi akad. prof. dr. Boštjan Žekš v imenu predsednika Republike Slovenije.

Prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

 

 

Več informacij: info@ias.si , telefon: 01-425 44 18 ali 051 642 095.

Priloga: fotografiji z dogodka (1. člani IAS in 2. dr. France Rode, častni član IAS)


docSporočilo za javnost (.doc 114KB)

jpgČlan in članice IAS Foto Marjan Verč (.jpg 2.1MB)

jpgDr. France Rode, častni član IAS Foto Marjan Verč (.jpg 1.2MB)


Članice in člani IAS
Članice in člani IAS

Častni član IAS dr. France Rode
Dr. France Rode

Foto: Marjan Verč


 
 

Vabilo predstavnikom medijev na 10. obletnico ter svečano podelitev listin novim članom in članici IASINŽENIRSKA AKADEMIJA SLOVENIJE (IAS), ustanovljena z zakonom o Inženirski akademiji leta 2006 in ustanovni skupščini leta 2007, že deset let deluje kot samostojna organizacija, ki združuje vrhunske strokovnjake s področja tehniško- naravoslovnih ved in tehnološkega razvoja. Osnovna naloga Akademije je promocija inženirjev in inženirstva ter tehnološkega razvoja. V ta namen si prizadeva za ponovno oživitev inovacijskega procesa v slovenskem gospodarstvu in kakovost  izobraževanja na področju tehnike in naravoslovja. Vsaki dve leti v svoje vrste izvoli omejeno število novih članov iz akademskih vrst in industrije.

 

Na mednarodnem področju smo člani v evropskem združenju inženirskih akademij Euro-CASE, predvsem na področju inovacij, energetike in izobraževanja. Smo tudi polnopravni člani v svetovnem združenju inženirskih akademij CAETS.

Letos bo Akademija slovesno podelila članske listine petim novim rednim članom in šestim novim izrednim članom, ki prihajajo iz akademskih krogov in razvojnih oddelkov tehnološko uspešnih podjetij. Akademija bo listino podelila tudi novemu častnemu članu Akademije dr. Francetu Rodetu, izumitelju prvega žepnega kalkulatorja na svetu.

Slavnostna podelitev listin bo

 

v ponedeljek, 29. maja 2017 v protokolarnem objektu Brdo pri Kranju, dvorana Splendens, z začetkom ob 16:00 uri.

 

Slavnostna govora bosta imela predsednik Inženirske akademije Slovenije prof. dr. Stane Pejovnik in ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Maja Makovec Brenčič.  

Navzoče bo nagovoril tudi novi častni član dr. France Rode.

 

Slovesnost bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

 

Po svečani podelitvi listin, ki se bo predvidoma zaključila ob 17.30 s skupinskim fotografiranjem vseh članov akademije, bodo vsi govorci in člani akademije na voljo medijem in odgovarjali na vprašanja novinarjev, v isti stavbi.

 

Vljudno vas naprošamo da svojo udeležbo potrdite na

e-mail info@ias.si ali telefon 01 425 44 18 ali 051 642 095.

 
                                       

                                                           Dr. France Rode

Več o dr. Francetu Rodetu lahko najdete na https://en.wikipedia.org/wiki/France_Rode ter v priponki.

 

docVabilo medijem na slavnostno podelitev listin Inženirske akademije Slovenije (.doc 173KB)

docxKratek povzetek življenjepisa in dela dr. Rode (.docx 15KB)
 
 

Predsednik IAS sodeloval na okrogli mizi Hrvaške inženirske akademije  s predavanjem


Predsednik IAS prof. dr. Stane Pejovnik je sodeloval na okrogli mizi Hrvaške inženirske akademije z uvodnim predavanjem.
Objavljamo zahvalo akademije.


pdfHATZ Zahvala za predavanje predsednika IAS (.pdf 319KB)
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>

 

Novice

Članek o dr. Francetu Rodetu objavljen v DeluDelo je v tiskani verziji objavilo članek o ...

Umrl dr. France Rode

 

Z žalostjo sporočamo, da je le nekaj dni ...

Predsednik RS sprejel častnega člana IAS


Ljubljana, 2. junija 2017

Predsednik Republike ...


Sporočilo za javnost

 

 

Brdo pri Kranju, ...

Naše spletno mesto uporablja piškotke.
S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.
Ne strinjam se